Cereale

Grâul este cea mai importantă plantă cultivată, cu mare pondere alimentară. Suprafețele întinse pe care este semănat, precum și atenția de care se bucură se datoresc: conținutului ridicat al boabelor în hidrați de carbon și proteine și raportului dintre aceste substanțe, corespunzător cerințelor organismului uman; conservabilității îndelungate a boabelor și faptului că pot fi transportate fără dificultate; faptului că planta are plasticitate ecologică mare, fiind cultivată în zone cu climate și soluri foarte diferite; posibilităților de mecanizare integrală a culturii.

Porumbul este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alături de grâu 80% din producția de cereale.

Sorgul ca specie (Sorghum vulgare, Sorghum bicolor) are două subspecii folosite ca furaje: sorgul pentru boabe cu panicul compact, dens care formează boabe mari și sorgul furajer cu panicul răsfirat și care lăstărește puternic. La acestea se adaugă hibridul sorg x iarbă de sudan, creația Institutului de la Fundulea. Această plantă începe să se impună în alimentația animalelor pentru conținutul mare în calciu și fosfor și pentru rezistența la secetă.

Ovăzul a fost luat în cultură mai târziu decât orzul și grâul.
Se pare că ovăzul a fost cunoscut la început ca buruiană în orz, pe care l-a depășit în producție pe solurile sărace și în climatele mai aspre din centrul și nordul Europei, unde apar urme privind cultura lui cam de prin epoca bronzului (mileniu III – IV î.e.n.).
Importanța principală a ovăzului este ca furaj. Boabele reprezintă un furaj concentrat foarte apreciat în alimentația cabalinelor, a reproducătorilor diferitelor specii (tauri, berbeci), a vacilor pentru lapte, păsărilor etc.

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) sau cum i se mai spune în Moldova „Răsărita” este o plantă anuală din familia Asteraceae, nativă din America. Este una din compozitele cele mai cultivate pentru semințele bogate în ulei, din acestea fiind extras uleiul de floarea-soarelui.
Semințele de floarea soarelui conțin acizi grași nesaturați (peste 90%) și saturați (7-9 %), acid palmitic, stearic, vitamine, fosfatide și gliceride.
Uleiul de floarea soarelui cu reale calități nutritive este și dietetic, cu rol terapeutic în combaterea hipercolesteromiei si arterosclerozei. Uleiul se mai folosește la fabricarea săpunurilor și vopselelor. Turtele și șroturile rezultate de la extragerea uleiului conțin substanțe proteice ce se folosesc drept nutrețuri concentrate în hrana animalelor. Soiurile furajere se remarcă prin producția mare de tulpini și frunze, care se folosesc în stare verde, fân și însilozate. Floarea soarelui este o valoroasa plantă meliferă aducând un aport de cca.30 kg miere la hectar de pe urma polenului recoltat de albine.

Soia este o plantă de cultură din familia leguminoase, subfamilia Faboideae. Din această familie mai face parte fasolea, trifoiul sau lucerna. Boabele de soia joacă un rol important în industria alimentară, ele conținând 39% proteine, 17% ulei.

Soia – Valori nutriționale per 100g
Calorii (kcal) 446 Sodiu 2 mg Calciu 277 mg Vitamina C 6 mg
Lipide totale 20 g Potasiu 1,797 mg Vitamina A 22 IU Fier 15,7 mg
Lipide saturate 2,9 g Carbohidrați 30 g Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0,4 mg
Lipide polinesaturate 11 g Fibre alimentare 9 g Vitamina B-12 0 µg  Magneziu  280 mg
Lipide mononesaturate 4,4 g Zahăr 7 g
 Colesterol 0 mg  Proteine  36 g

Rapița este o plantă din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene și cu tulpină subțire, lungă și ramificată.

Rapița – Valori nutriționale per 100g
Calorii (kcal) 884 Colesterol 0 mg Calciu 0 mg Vitamina C 0 mg
Lipide totale 100 g Sodiu 0 mg Vitamina A 0 IU Fier 0 mg
Lipide saturate 7 g Carbohidrați 0 g Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0 mg
Lipide polinesaturate 28 g Fibre alimentare 0 g Vitamina B-12 0 µg  Magneziu 0 mg
Lipide mononesaturate 63 g Zahăr 0 g
Lipide trans 0,4 g  Proteine  0 g

Pentru mai multe detalii vă rugăm să faceți o ofertă de vânzare cereale online sau o cerere de cumpărare cereale online